ČEZ chce v cizině investovat až 30 miliard do obnovitelných zdrojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Energetická společnost ČEZ hodlá investovat takřka 30 miliard korun do obnovitelných zdrojů v Polsku a Rumunsku. Peníze na investici chce firma získat pomoci zrychlených úsporných opatření, píše časopis Týden v pondělním vydání.

„Půjde především o zdroje, které mají rychlou návratnost a díky státní podpoře mohou generovat hotovost již při zahájení dostavby jaderné elektrárny Temelín,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Počátek dostavby Temelína plánuje ČEZ na rok 2014.

Úsporná opatření firmy mají navázat na úsporný program Nová vize, který energetici ohlásili na začátku letošního roku s cílem ušetřit přes 36 miliard korun. Přestože se program zatím nedaří plnit, hodlá ČEZ ušetřit v nejbližší době dalších 30 miliard korun, uvádí Týden. Miliardové úspory se mají dotknout všech oddělení napříč energetickou skupinou.

„I přes pokračující finanční krizi se totiž objevují zajímavé investiční příležitosti a byla by škoda jich nevyužít. Jen na ně zatím nemáme volné peníze,“ uvedl ředitel divize strategie ČEZ Pavel Cyrani.

V Rumunsku již ČEZ staví největší větrný park v Evropě o výkonu dvakrát 300 megawattů s celkovými náklady v přepočtu přes 25 miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procenta akcií.