ČEZ dostal nabídky na elektrárnu Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Energetická společnost ČEZ dnes obdržela nabídky na koupi černouhelné elektrárny Dětmarovice a prověřuje, zda splňují všechny formální náležitosti. Počet či hodnotu nabídek firma nesdělila.

Zájem o elektrárnu v posledních dnech projevilo několik významných společností. Dnes však podání nabídek nechtěly komentovat.

Jedním z hlavních zájemců byl dodavatel tepla na severu Moravy Dalkia. Mluvčí společnosti Milan Wagner ve čtvrtek sdělil, že Dalkia nabídku na Dětmarovice podá, dnes však žádné další porobnosti neuvedl.

Zájem o černouhelnou elektrárnu měl také Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla v Česku. Ani podání této nabídky dnes nechtěl mluvčí EPH Martin Maňák komentovat. EPH již projevil zájem také o hnědouhelné elektrárny Počerady a Chvaletice, které rovněž ČEZ nabízí k prodeji.

O Dětmarovice podle informací v tisku mohla mít zájem také těžební společnost NWR či některá investiční skupina.

ČEZ couvá z prodeje Počerad

Elektrárna Dětmarovice leží v blízkosti polských hranic a s výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

ČEZ prodává své uhelné elektrárny, aby získal finanční prostředky, ale především, aby přesvědčil Evropskou komisi, že neomezuje konkurenci. ČEZ nabídl k prodeji pět elektráren: Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. Kolik elektráren ČEZ prodá, zatím není jisté. Pro urovnání sporu s Bruselem možná české firmě nebude stačit prodej jen jedné elektrárny.