ČEZ krouží okolo Slovenských elektráren, chce koupit podíl Enelu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Energetická společnost ČEZ se zajímá o převzetí dvoutřetinového podílu v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE), který prodává italská energetická skupina Enel. Napsal to italský finanční list Il Sole 24 Ore. Oficiální nabídku chce prý ČEZ předložit v následujících dnech. Slovenský premiér Robert Fico na zprávu reagoval slovy, že jeho kabinet, který v elektrárnách kontroluje 34 procent akcií, by vstupu ČEZ nebránil.

„Mohu potvrdit, že se nyní připravujeme na zahájení oficiální diskuse o prodeji,“ řekla dnes ČTK mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Zmiňovat další podrobnosti je podle ní předčasné. Jednání s Enelem podle italského listu potvrdil i člen představenstva společnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Fico chce silnější postavení pro stát

Slovenský premiér Fico dnes před novináři označil ČEZ za solidní firmu a připomněl, že energetické sítě mezi Českou republikou a Slovenskem jsou propojeny. „Pokud by došlo k dohodě mezi Enelem a ČEZ, vláda nemá důvod do toho zasahovat,“ řekl Fico. Dodal, že po vstupu nového investora do SE by si stát chtěl vyjednat silnější postavení, než mu zajišťuje stávající akcionářská smlouva s většinovým vlastníkem elektráren.

Fico zároveň odmítl, že by jeho vláda poskytla záruky na výkupní ceny elektřiny z jaderné elektrárny Mochovce, kde Enel dokončuje třetí a čtvrtý blok. Dokončení projektu se ovšem opožďuje.

Nejzadluženější energetika

Prodej 66 procent akcií SE je součástí plánu nejzadluženější evropské energetické společnosti prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur (122 miliard Kč). Firma tím chce snížit dluh na zhruba 37 miliard eur (více než bilion Kč).

Server E15.cz již dříve napsal, že zájem o Slovenské elektrárne mají vedle ČEZ také Energetický a průmyslový holding v čele s Danielem Křetínským a ruský Rosatom. Podle starších zpráv italských médií se o podíl zajímal i čínský kolos CNNC.

Podíl za dvě miliardy eur

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o dvě třetiny akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur (podle současného kurzu 23,4 miliardy Kč). Zbylých 34 procent akcií vlastní slovenský Fond národního majetku.

Analytici podle ekonomického listu The Wall Street Journal hodnotu slovenského podílu odhadují na zhruba dvě miliardy eur. Případný obchod by mohl být v letošním roce jednou z největších transakcí v energetickém sektoru.