ČEZ kvůli dostavbě Temelína a Dukovan založí dceřiné firmy

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Kvůli dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany založí ČEZ dvě dceřiné společnosti. Rozhodlo o tom představenstvo polostátní firmy. Variantu výstavby pod vedením nové dceřiné společnosti firmy už dříve podpořili premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD).

„V návaznosti na Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky bylo představenstvem definitivně rozhodnuto, že vyčleníme tyto projekty do samostatných dceřiných společností,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Důvodem je mimo jiné to, že samostatné dceřiné společnosti mohou lépe hledat partnery pro dostavbu obou elektráren, dodal.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR, který vláda schválila v červnu, počítá s výstavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Stále ale zbývá dořešit, jak výstavbu financovat.

Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba v září řekl, že na schválený jaderný akční plán bude navazovat předložení studie, která už bude obsahovat konkrétní způsob výstavby nových jaderných bloků v ČR. Podle MPO by měla být předložena do konce příštího roku. Mluvčí dodal, obsahem studie by měl mimo jiné být vybraný model stavby nových bloků a další nutné kroky pro zajištění výstavby.

Česko má spoléhat na jádro

ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dalších dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín. Hlavním důvodem bylo, že stát neposkytl na stavbu garance. Stavba nových bloků měla být podle původních plánů dokončena v roce 2025 a odhady nákladů se pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš letos v červnu uvedl, že výstavba každého nového jaderného bloku v ČR bude stát řádově 120 až 150 miliard korun.

Z jaderných zdrojů pochází asi třetina vyrobené elektřiny v Česku. Podle Státní energetické koncepce se má podíl jádra do budoucna zvyšovat. V roce 2050 má jádro zajišťovat polovinu vyrobené elektřiny v ČR.