ČEZ: Počet elektromobilů v Česku letos vzroste na 1500

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: NCDOTcommunications via Flickr

Počet elektromobilů na českých silnicích by se měl letos zvýšit o zhruba 600 na 1500 vozidel. Loni si zájemci pořídili celkem 400 aut na elektřinu. Vyplývá to z informací společnosti ČEZ, která sama provozuje zhruba 40 elektromobilů. Letos firma půjčí České poště dvě elektrické dodávky pro šestiměsíční testování. Pošta chce ověřit, jestli elektromobily v budoucnu nasadí pro městské doručování balíků a dopisů.

„Provoz vozového parku představuje značnou nákladovou položku v rozpočtu pošty. Proto hledáme alternativy, které by byly z hlediska provozu levnější. Elektromobily jsou jednou z možností, jak snížit náklady na doručování našim zákazníkům,“ uvedl ředitel divize správy majetku Aleš Pospíšil.

Oba vozy Nissan i Peugeot mají dojezd přes 140 kilometrů. Dobíjet se budou v neveřejné dobíjecí stanici, kterou poště půjčí ČEZ. Pokud by se pošta rozhodla elektromobily nasadit, počet stanic se zvýší. V Česku v současnosti jezdí přes 900 elektromobilů. Elektromobily nabízí například Volkswagen, Peugeot, Nissan, BMW, Audi nebo Kia. ČEZ v ČR provozuje 54 veřejných dobíjecích stanic.