ČEZ pokračuje v přípravách na stavbu nového bloku Dukovan

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Firma ČEZ pokračuje v přípravách nového jaderného bloku v Dukovanech, který by chtěla zprovoznit v roce 2035. Rozhodnutí o stavbě, kterou podporují i regionální politici, ale zatím nepadlo. ČEZ bude muset svým akcionářům prokázat návratnost projektu, což se by se při dnešních nízkých cenách elektřiny nepovedlo, řekl Ladislav Štěpánek, který v energetické firmě šéfuje divizi Výroba.

Udržení a rozvoj elektrárny dnes do Dukovan přijeli podpořit zástupci Vysočiny a Jihomoravského kraje, kteří s firmou ČEZ podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

„Nezastírám, že energetika je dneska v poměrně složité situaci. Když se podíváte, jaké zdroje se vyplatí stavět, tak jsou to jen ty obnovitelné, kde jsou státní dotace,“ uvedl Štěpánek. Debaty se vedou i o již připravené dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Přípravy na nový dukovanský blok se podle něj přesto nezastavily.

Podklady pro posouzení projektu z hlediska vlivu na životní prostředí by měly být dokončeny v roce 2015. O výstavbě by podle Štěpánka mělo být definitivně jasno kolem roku 2025, protože vybudování jaderného bloku trvá sedm osm let. „My směřujeme k tomu, aby nový blok byl v provozu v roce 2035. To je ta doba, do které bychom chtěli udržet stávající Dukovany v provozu,“ shrnul.

DukovanyDukovany

Dukovany loni vyrobily rekordních 15,022 terawatthodin elektřiny. Pro letošek plánují další zvýšení výroby na 15,576 terawatthodin. Zvyšování výroby umožnila rozsáhlá výměna zařízení v elektrárně prováděná v minulých letech. Jaderná elektrárna pokrývá přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loňský výrobní plán splnila na 99,985 procenta.

Starší ze dvou českých jaderných elektráren, fungují 28 let. Licence na provoz bloků má zatím ČEZ do roku 2015 a bude usilovat o jejich prodloužení. Nejprve do roku 2025 a pak až do roku 2035. Nový blok by měl zhruba nahradit kapacitu dvou stávajících bloků. Elektřinu by měl vyrábět 60 let.

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí

Jiří Běhounek: Dukovany jsou naše vlajková loď, bojujeme za dostavbu