ČEZ: Říman odchází, vysokých manažerů ubude

Martin Říman

Martin Říman Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Nový šéf energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš realizuje první změny. Od příštího roku firma například sníží počet nejvyšších manažerských pozic a klesne i počet divizí společnosti. Dozorčí radu také ke konci roku opustí bývalý ministr průmyslu Martin Říman. Nahradí ho bývaý šéf představenstva Martin Roman.

„Jde o první krok, který zefektivní a zjednoduší liniové řízení firmy na vrcholové úrovni a připraví Skupinu ČEZ na konsolidaci činností i dceřiných společností,“ informoval ČEZ. „K dalšímu zefektivnění a zeštíhlení počtu divizí a nejvyšších manažerských pozic dojde v polovině příštího roku, kdy ze současných 11 divizí zbude osm, eventuálně devět,“ dodala firma.

Od 1. ledna firma například zruší divizi výkonného ředitele. Divize správa a personalistika přejde pod finance. Divize distribuce bude v působnosti ředitele divize international.

Dozorčí rada dnes také zvolila dva nové členy představenstva ČEZ - nynější ředitelku útvaru nákupu Michaelu Chaloupkovou a ředitele nedávno zřízené divize strategie Pavla Cyraniho. Představenstvo společnosti tak nyní má plný počet sedmi členů. Nynější členové představenstva Vladimír Hlavinka a Martin Novák byli potvrzeni na další funkční období.

Martin Říman dnes dozorčí radě oficiálně ohlásil své odstoupení z funkce člena rady a výboru pro audit, a to s účinností od 20. prosince, uvedla společnost. Římana v čele dozorčí rady v září vystřídal bývalý generální ředitel ČEZ Martin Roman. První změny v organizační struktuře ČEZ se uskutečnily již v září po skončení Romana ve funkci, kdy z firmy například odešel ředitel útvaru fúzí a akvizic Vladimír Schmalz.