ČEZ vyčlení dva staré provozy. Tisová a Vítkovice budou samostatné

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetický holding ČEZ si vytváří půdu, aby zefektivnil své méně rentabilní investice. Ze svého majetku vyčlení do samostatných firem dva projekty, které bez dalších investic přestanou být nejpozději do roku 2020 ziskové. Z majetku ČEZ se tak odloučí jedna z nejstarších hnědouhelných elektráren v Česku, Tisová, a teplárna Vítkovice, která je dvorním dodavatelem pro vítkovické strojírny.

Osamostatnění Tisové je podle ČEZ prvním krokem k možnému prodeji anebo strategickému spojení s dalším investorem, s jehož pomocí by se provozování Tisové stalo výnosnějším byznysem. „Možným scénářem může být pro Tisovou například výstavba alternativního zdroje energie, částečná decentralizace lokality nebo prodej investorovi, který by případně využil lokalitu jiným způsobem,“ uvádí pozvánka na valnou hromadu ČEZ, která proběhne 12. června.

„V případě Vítkovic jde o restrukturalizaci, tedy spojení částí, které jsou nyní v několika různých firmách,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Ekonomická životnost teplárny Vítkovice by bez ekologických investic skončila podle firmy už v roce 2019. Místo těchto investic, které ČEZ nepovažuje za současných podmínek na trhu s elektřinou za návratné, zvolil konsolidaci.

„Díky optimalizaci provozu spojovaných aktiv a úspoře režií předpokládá restrukturalizační projekt v příštích čtyřech letech úsporu více než 100 milionů korun,“ stojí dále v pozvánce. Už dříve se spekulovalo, že ČEZ plánuje teplárnu prodat, mezi zájemci měly údajně figurovat Vítkovice Steel nebo česká část francouzské společnosti Dalkia.