ČEZ vyřadil Českou energii ze soutěže o prodej Dětmarovic

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: Profimedia.cz

Energetická firma ČEZ vyřadila z výběrového řízení na prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice firmu Česká energie. Důvodem je nesplnění podmínek soutěže. Tendr nyní pokračuje se třemi zájemci, společnostmi NWR, Gascontrol a Energetický a průmyslový holding.

„Nabídka nesplňovala podmínky soutěže, jež mimo jiné stanovovaly velikost a bonitu uchazečů. Nedávala tak záruku úspěšné realizace prodeje,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová k vyřazení České energie.

Server Motejlek.cz přitom minulý týden uvedl, že majitel České energie, podnikatel Ladislav Dráb, je připraven za Dětmarovice zaplatit 7,2 miliardy korun. Jeho nabídka tak byla výrazně vyšší než od ostatních zájemců a výrazně přesáhla i odhady analytiků.

Elektrárna Dětmarovice, která leží u polských hranic a má výkon 800 megawattů, je jednou z pěti, které ČEZ nabízí k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí, jejímž cílem je posílení konkurence na trhu. Dalšími nabízenými elektrárnami jsou Počerady, Chvaletice a Tisová spolu s Mělníkem 3.

Kromě Dětmarovic má ČEZ nabídky na Chvaletice a Počerady, o obě tyto elektrárny se ucházejí EPH a společnost Czech Coal. ČEZ podle dohody o narovnání musí prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW. Rozhodnutí o prodeji by mělo padnout do konce roku.

ČEZ nevylučuje, že elektráren prodá víc, pokud budou nabídky zajímavé. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale ve čtvrtek uvedl, že prodej všech tří elektráren je velmi nepravděpodobný. ČEZ podle něj prodá nanejvýš dvě zařízení.