ČEZ žádá Tykače, aby zastavil důl Vršany

Czech Coal

Czech Coal Zdroj: CTK

Energetická společnost ČEZ žádá po firmě Czech Coal miliardáře Pavla Tykače, se kterou aktuálně jedná o dodávkách uhlí, aby zastavila v její prospěch důl Vršany. Informaci dnes přinesl online deník Týden.cz. Právě z dolu Vršany půjdou dodávky uhlí pro ČEZ, a to až do úplného vytěžení všech zásob uhlí.

Informaci o požadavku na zástavu dolu potvrdily časopisu Týden dva na sobě nezávislé zdroje. „Řeší se to,“ uvedl zdroj blízký jednáním z firmy ČEZ. „Obě strany požadují typy záruk, že druhá strana neuhne,“ dodal.

Mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová k požadavku ČEZ na zástavu dolu Vršany uvedla, že „takové detaily nemůže komentovat.“ K informaci se zatím nechtěla vyjádřit ani společnost ČEZ. „Smlouva není podepsaná. Nebudeme nic komentovat,“ řekla ČTK mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího energetické firmy Ladislava Kříže z konce února by ale dohoda na 80 procent mohla být podepsána příští týden.

Elektrárna Počerady bude z dolu Vršany až do jeho vyuhlení, tedy zhruba 30 až 50 let, dostávat šest milionů tun uhlí ročně. Jeho hodnota přesahuje 200 miliard korun, napsaly s odvoláním na několik zdrojů Hospodářské noviny (HN) letos 22. února. Součástí smlouvy je prý i dohoda o neútočení.

Elektrárně Počerady skončila dlouhodobá smlouva na konci loňského roku, a obě strany se snažily ceny uhlí pro letošek dohodnout už loni. Podle HN ze smlouvy nyní vyplývá, že se výkupní cena hnědého uhlí zvýší na 39 korun za gigajoule a do budoucna bude vázána na ceny černého uhlí. Připravovaná dohoda podle deníku také detailně zpracovává opce na případný prodej druhé největší tuzemské tepelné elektrárny Počerady Tykačovy společnosti.

Podle expertů je smlouva výhodná pro obě strany. Pokud lze někoho označit za poraženého, je to podle listu Energetický a průmyslový holding, společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského. Ta se s Czech Coalem dlouho pře o ceny uhlí a dodávky pro její Elektrárny Opatovice.