ČEZ: Zajímáme se o polské elektrárny Energa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: energa.pl

Další zahraniční expanzi plánuje český energetický gigant ČEZ. Neúspěch v Albánii a Bulharsku ho neodradil a skupina již pošilhává po polské energetice.

Energetická skupina ČEZ se chce podílet na privatizaci polské elektrárenské společnosti Energa, pro kterou chce stát letos najít nového vlastníka. Při návštěvě Varšavy to uvedl Daniel Beneš, generální ředitel skupiny ČEZ.

„Energa je pro nás příležitostí a díváme se na ni, protože je to velice zajímavá společnost se stabilním a regulovaným distribučním byznysem,“ řekl agenturám Reuters a Bloomberg Beneš. Polská vláda, která je současným vlastníkem polské energetiky Energa již dříve uvedla, že plánuje letos nejprve nabídnout skrze primární emisi akcií na varšavské burze minoritní podíl, a následně chce do konce roku nalézt kupce pro kontrolní podíl akcií.

Privatizovaná společnost dodává proud firmám a domácnostem ve středním a severním Polsku. Na trhu jí patří sedmnáctiprocentní podíl. Její hnědouhelná elektrárna Ostrołęka, vodní elektrárna Włocławek a další zdroje však poskytují poměrně nízký výkon 1200 megawattů. Elektrárna Ostrołęka se proto připravuje na výstavbu nového tisícimegawattového černouhelného bloku s nákladem šest až sedm miliard zlotých (36 až 42 miliard korun).