Chorvatská Podravka chystá vstup na burzu. V hledáčku je i Varšava

Vegeta

Vegeta Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Populární chorvatský výrobce ochucovadel Podravka se chystá na masivní expanzi v zahraničí, jejíž součástí by mohlo být i uvedení akcií na některou z hlavních evropských akciových burz formou primární nabídky (IPO). V úvahu připadá vstup na varšavský, vídeňský nebo dokonce londýnský akciový parket. V rozhovoru pro portál BNE IntelliNews to prohlásil šéf Podravky Zvonimir Mršič. Druhý největší hráč na chorvatském potravinářském trhu nevylučuje ani sérii akvizic.

„Myslíme si, že jsme schopni růst rychleji než naši konkurenti a hodláme se stát lovci našich konkurentů,“ sebevědomě uvedl Mršič. Firma podle něho otevřela tři regionální uzly, kterými chce vést svou globální expanzi, a to v Tanzánii, Pekingu a Dubaji.

„Předpokládám, že nejpozději do tří let budeme potřebovat nový kapitál, který bychom chtěli získat nabídkou nových akcií,“ dodává Mršič.

Vláda má v Podravce stále svůj podíl

Firma v loňském roce utržila bezmála půl miliardy eur a vydělala takřka 200 miliónů. Akcie firma na trhu už má, na burze v chorvatském Zábřehu titul letos posílil takřka o čtyři procenta, za poslední rok ale investoři na akciích výrobce i v Česku legendární Vegety několik procent tratili.

Podravka byla založena v roce 1934, po válce byla znárodněna a přes privatizaci vlastní chorvatská vláda v Podravce stále 26procentní podíl.

„Jsme silnější než kdy předtím, ale příliš malí na to, abychom byli nákladově efektivní, na druhou stranu zas příliš velcí na naše současné trhy. Máme na výběr, buď zůstat a postupně upadat anebo se otevřít světu,“ dodává první muž Podravky.

Jak se stravovat zdravěji: 10 doporučení výživového poradce