Čína chce prorazit ve světě leteckých motorů, investuje desítky miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rolls-Royce

Čína stojí na začátku dalšího z řady pokusů dosáhnout světového úspěchu v některém z technologicky náročných odvětví. Nový státní podnik Aero-Engine Group má vyrábět ryze čínské letecké motory, do vínku dostal 50 miliard jüanů (181 miliard korun).

Do nového podniku investují centrální vláda, místní vláda v Pekingu, Aviation Industry Corp of China (AVIC) a Commercial Aircraft Corp of China a několik dalších menších společností. Dohromady má Aero-Engine Group mít 96 tisíc zaměstnanců, uvedla státní televize.

Podle prezidenta Si Ťin-Pchinga se nová společnost zaměří na nezávislý vývoj a výrobu leteckých motorů a plynových turbín, aby se Čína v této oblasti co nejdříve stala světovou velmocí, uvedla agentura Nová Čína.

Peking se snaží posunout čínský průmysl z pozice montovny světa do náročnějších odvětví. Kromě leteckých motorů je prioritou úspěch na vysokorychlostní železnici a v jaderné energetice.

Společnost AVIC už v březnu oznámila, že dokončuje spojení pod ní spadajících společností vyrábějící letecké motory. Prostřednictvím transakce v celkové hodnotě 129 miliard jüanů chce vytvořit společnost, která si díky své velikosti bude moci utkat se špičkami oboru jako Pratt & Whitney nebo Rolls Royce.