Čína prudce zvyšuje těžbu břidlicového plynu

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Čína loni zvýšila těžbu břidlicového plynu na 200 milionů krychlových metrů, což je pětinásobek úrovně předešlého roku. Plyne z to dnešních údajů čínského ministerstva půdy a přírodních zdrojů. Díky novým projektům a investicím by Čína příští rok mohla z břidlicových hornin vytěžit až deset miliard krychlových metrů plynu, a výrazně tím překonat vládní plán, řekli analytici agentuře Bloomberg. Čína loni spotřebovala 169 miliard kubíků plynu, z toho třetinu získala dovozem.

Společnost China Petrochemical, která je mateřskou skupinou ropné firmy Sinopec, se minulý týden dohodla s místními úřady na zvýšení těžby ve středočínském okrese Fu-ling do roku 2015 na pět miliard krychlových metrů ročně. Naznačuje to, že cíl Pekingu dosáhnout do příštího roku produkce 6,5 miliardy kubíků z břidlic, bude možná překonán.

„Čína může snadno překročit cíl pro rok 2015, zejména díky rychlému tempu rozvoje projektu Fu-ling,“ řekl analytik šanghajské společnosti UOB-Kay Hian Š' Jen. S pomocí dalších těžařů by se podle něj mohla produkce dostat až na deset miliard kubíků.

Čína má v břidlicových horninách největší prokázané zásoby plynu na světě a proti zásobám ve Spojených státech jsou téměř dvojnásobné. Produkce z nich je ale zatím mizivá ve srovnání s úrovní 266 miliard kubíků v USA v roce 2012. Rozvoj těchto ložisek v Číně brzdí vysoké náklady, těžký terén a nedostatečná infrastruktura.

S ohledem na rostoucí znečištění v důsledku činnosti uhelných elektráren ale čínská vláda podniká důrazné kroky na podporu těžby z břidlic. Peking například umožnil, aby do sektoru těžby vstoupil soukromý kapitál, a šéfové společností China National Petroleum a PetroChina na nynějším zasedání čínského parlamentu řekli, že jsou těmto investicím otevřeni.