Číňané kupují první německou solární firmu. Začíná výprodej?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Schott AG

Ještě před pár lety kvetoucí německý solární byznys je v krizi, likviduje ho levná konkurence z Asie. Podniky omezují výrobu, některé bankrotují. Toho využívají Číňané: asijský koncern LDK Solar oznámil, že koupí ztrátovou německou firmu Sunways a poslal tím její akcie vzhůru.

Firma LDK Solar je vůbec první čínský podnik z oblasti solárních technologií, který vstupuje do německé solární firmy. LDK Solar, jeden z největších dodavatelů plátků pro solární panely, podle německých médií koupí třetinu akcií Sunways. Zpráva ze silvestrovského večera v pondělí vyhnala akcie kostnické firmy nahoru o 27 procent, což byl jeden z největších skoků v historii společnosti.

Východočínský koncern se netají s tím, že má v plánu později spolknout podnik celý. Dojít by k tomu mělo na konci ledna. Čínské peníze jsou v Německu vítané – řada podniků v branži totiž stojí na okraji propasti. O vstupu asijského kapitálu se šušká také ve firmách Q-Cells nebo Conergy. Je na to vhodná doba – akcie těchto podniků jsou na historických minimech.

Z pohledu Číňanů jsou nejzajímavější firmy, které mají přístup na další evropské trhy. Evropský trh s energií z obnovitelných zdrojů energie je totiž s velkým náskokem nejzajímavější na světě. Čínská firma Tři soutěsky už takto 2,7 miliardami eur vstoupila do portugalského dodavatele energie EDP a chce z něho učinit lídra v oblasti alternativních zdrojů.

Lze tedy čekat vlnu čínských akvizic v oblasti obnovitelných zdrojů? Podle odborníků, které cituje deník Financial Times Deutschland, spíše nikoli. Většina německých továren na výrobu solárních panelů totiž není konkurenceschopná. „Teď je mnohem výhodnější si založit vlastní výrobnu, než ji kupovat,“ píší analytici banky HSBC ve studii, kterou deník cituje.

Podle listu budou asijští investoři skupovat spíše menší specializované firmy typu Sunways než velké, masové dodavatele. Sunways vyrábí mimo jiné střídače. Ty umožňují transformaci stejnosměrného proudu na střídavý, který je možné poslat do přenosové soustavy.

Společnost Sunways vloni vykázala ztrátu 8,7 milionu eur (EBITDA) při obratu 84,2 milionu eur. Pro LDK Solar je ale zajímavá právě tím, že vyrábí úzce specializovaný produkt.