Cínovecká ložiska lithia vábí investory

Takto prováděla společnost Geomet průzkumné vrty pod Cínovcem kvůli ložiskům lithia.

Takto prováděla společnost Geomet průzkumné vrty pod Cínovcem kvůli ložiskům lithia. Zdroj: Reuters

Takto prováděla společnost Geomet průzkumné vrty pod Cínovcem kvůli ložiskům lithia.
Takto prováděla společnost Geomet průzkumné vrty pod Cínovcem kvůli ložiskům lithia.
3
Fotogalerie

Jako magnet působí letos akcie australské společnosti European Metal Holdings, jejímž rozhodujícím projektem je plánovaná těžba lithia na českém Cínovci. Momentálně je akcie poblíž svého letošního vrcholu s tím, že od počátku roku zhodnotila už celkem bezmála o čtyřicet procent. Dražší byla akcie naposledy v listopadu loňského roku. 

Akciím se setrvale daří po dubnovém oznámení dceřiné české firmy Geomet, který zkoumá tamní naleziště zásadní suroviny pro elektromobilitu, že se z cínoveckých zásob podařilo získat funkční vzorek jedné z klíčových komponent pro výrobu baterií.

„Během prvního čtvrtletí firma dokončila pět z aktuálních osmi testovacích vrtů,“ uvádí výsledková zpráva European Metal Holdings z konce dubna s tím, že firma v laboratorním měřítku získala letos z materiálu, který se má perspektivně těžit, meziprodukt v podobě hydroxidu lithia, a to v bateriové kvalitě. Projekt těžby na Cínovci je pro European Metal Holdings jediným chystaným byznysem.

Firma přitom zatím generuje svým majitelům pouze ztráty, za minulý rok tak například stihla podle svých účetních výkazů propálit přes padesát milionů korun, obdobnou ztrátu Australané vygenerovali o rok předtím. 

„Dlouholeté ztráty ve fázi průzkumu patří v případě malých těžařských firem k věci všude po světě. Na druhou stranu nad těžbou této firmy na Cínovci visí mnoho otazníků a možností, kterak z pohledu státu i samosprávy případnou těžbu zablokovat, je až příliš mnoho,“ soudí analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Australané se o cínovecké lithium zajímají od roku 2010. Rok co rok ale firmu stojí čekání miliony a cena akcií těžařské firmy European Metal Holdings několik let po sobě klesala.