Coca-Cola odstraní z nápojů nebezpečný stabilizátor

Energetický nápoj Powerade

Energetický nápoj Powerade Zdroj: ctk/AP

Největší výrobce slazených nápojů plánuje odstranit kontroverzní složku z některých svých ovocných a energetických drinků. Látku vyjme ze složení produktů na popud petice spotřebitelů do konce letošního roku.

Bromovaný rostlinný olej (BVO, E443) se používá jako stabilizátor pro nápoje s ovocnou příchutí a zabraňuje tomu, aby se složky od sebe oddělily. BVO se nachází především v ovocných nápojích Coca-Coly jako je například Fanta.

Látka je také součástí energetických produktů určených pro sportovce, tím je u amerického giganta nápoj Powerade. Bromovaný rostlinný olej obsahuje bromid, který se používá ve zpomalovačích hoření, to vyvolalo obavy spotřebitelů.

Podle lékařských výzkumníků z Mayo Clinic nadměrná konzumace nealkoholických nápojů, které obsahují BVO, může mít negativní účinky na zdraví. Ztráta paměti, kožní a nervové problémy jsou jedny z nejčastějších.

V EU je látka zakázaná

Stabilizátor byl již v roce 1970 oficiálně vyloučen ze seznamu bezpečných výrobků amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Jeho užívání je však v omezeném množství povoleno. V Japonsku i Evropské unii je používání BVO, jako potravinářské přídatné látky, zcela zakázáno.

Pepsi, rival společnosti Coca-Cola, minulý rok odstranil tuto látku z ovocného nápoje Gatorade. Podle mluvčího společnosti přestane Pepsi již brzy definitivně používat BVO ve všech svých produktech.

Coca-Cola chce tuto nebezpečnou složku nahradit emulgátory, které směrnice USA i EU povolují. Bude to buď isobutyrát octanu sacharosy (E445) nebo glycerolester pryskyřice, ty se běžně vyskytují například ve žvýkačkách. Společnost také uvedla, že ve dvou ovocných příchutí nápoje Powerade již BVO stabilizátorem E445 nahradila.

Na problém upozornila mladá dívka

Rozhodnutí Coca-Coly aktivisté považují za důkaz toho, že i tak velké společnosti se pod tlakem veřejnosti přiklání k přehodnocení svých postupů. Kampaň proti užívání BVO iniciovala teenagerka Sarah Kavanaghová z Mississippi. Na sociální síti poukázala na to, že společnost tuto škodlivou látku přidává do nápoje určenému pro sportovce.

Tisíce lidí pak podepsalo její petici na odstranění BVO z nápojů na change.org. Pro server BBC Kavanaghová uvedla: „Je skvělé vidět, že společnosti, zejména velké společnosti, naslouchají svým zákazníkům.“

Coca-Cola na africký průjem