Čtvrtletní zisk Pfizer klesl o téměř 80 procent. Firma je stejně spokojena

Sídlo společnosti Pfizer v Praze

Sídlo společnosti Pfizer v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Zisk největšího amerického výrobce léků Pfizer se ve druhém čtvrtletí propadl o téměř 80 procent na 2,9 miliardy dolarů, což je téměř 60 miliard korun ze 14,1 miliardy dolarů před rokem. Loňský zisk nicméně příznivě podpořil mimořádný příjem související s oddělením veterinárních aktivit firmy.

Výsledky ale navzdory výraznému poklesu zisku překonaly očekávání, mimo jiné díky rostoucí poptávce po přípravcích na léčbu rakoviny. Zisk na akcii dosáhl bez zahrnutí mimořádných položek 58 centů, zatímco analytici jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 57 centů.

Tržby se snížily o dvě procenta na 12,77 miliardy dolarů, tedy asi 261,6 miliardy korun. Analytici však očekávali ještě výraznější pokles, a to až na 12,46 miliardy dolarů. Pfizer loni oddělil veterinární aktivity do samostatného podniku s názvem Zoetis. Prodejem většinového podílu v tomto podniku získal podle agentury AP 10,6 miliardy dolarů.

Vývoj akcií Pfizer za posledních 5 let

Zdroj: uk.finance.yahoo.com

Pfizer, mezi jehož produkty patří mimo jiné přípravek na podporu mužské potence Viagra, je podle tržeb druhým největším výrobcem léků na světě. Letos v květnu vzdal snahu o převzetí britského konkurenta AstraZeneca, za něhož se chystal zaplatit takřka 70 miliard liber, tedy 2,4 bilionu korun.