Czech Coal chce jednat s teplárnami a vládou

Zdroj: ctk

Hnědouhelná společnost Czech Coal Pavla Tykače navrhla Teplárenskému sdružení, aby společně oslovily vládu s žádostí o zahájení trojstranného dialogu, který by se týkal využití uhlí.

„Účelem tohoto dialogu by bylo hledání cesty k uzavření dobrovolné dohody vedoucí k využití zásob za územními limity ve prospěch tuzemské vysoce účinné výroby tepla a elektřiny v kogeneračních zdrojích centrálního tepla,“ uvedl podle informací E15 generální ředitel Czech Coalu Luboš Pavlas v dopise zástupcům tepláren.

Zatím zůstává nejasné, zda vláda územní limity pro těžbu uhlí skutečně prolomí. Ani pak by ovšem těžba za limity nebyla jistá, protože kabinet Petra Nečase chce zrušit možnost vyvlastňování pozemků kvůli těžbě. Zároveň však usiluje o to, aby uhlí přednostně získávaly teplárny, kterým bez suroviny hrozí v příštích letech boj o přežití.

Teplárenské sdružení na nabídku Czech Coalu reaguje zdrženlivě. „Diskuzi se nebráníme, ale nevím, jestli je to myšleno upřímně,“ řekl ředitel sdružení Martin Hájek. Czech Coal podle něj zatím spíše předkládal cenová ultimáta, která nejsou pro teplárny přijatelná. Společnost Pavla Tykače již dříve prosazovala, aby se cena hnědého uhlí odvíjela od ceny černého uhlí na mezinárodním trhu snížené o dvacet procent.

Právě uhlí, které dodává Czech Coal, je přitom považováno za klíčové pro přežití systémů centrálního zásobování teplem v Česku. Těžařská společnost podle Pavlase přichází i s možností dlouhodobého kontraktu s teplárnami „s horizontem několika desítek let“, a to variantně při možnosti využití zásob za územními limity i při jejich zablokování. „V druhém případě však můžeme po roce 2022 nabídnout už jen nízkovýhřevné uhlí z lokality Vršany,“ uvedl Pavlas ve zmíněném dopise.

Czech Coal tak reagoval na námitky Teplárenského sdružení, že pouze desetiletý kontrakt není řešením. Teplárny totiž nemají jistotu, že se v příštích letech vyplatí chystané miliardové investice do modernizace, pokud by bylo uhlí k dispozici pouze do roku 2022. Tuto argumentaci Czech Coal nijak nezpochybňuje. Luboš Pavlas uvádí, že kromě neshod ohledně výpočtu ceny hnědého uhlí jeho firma s teplárenským sdružením „sdílí stejný pohled na rizika i příležitosti další existence českého teplárenství“.