Czech Coal poskytl EK podklady pro vyšetřování ČEZ

ČEZ

ČEZ

Společnost Czech Coal se přihlásila Evropské komisi jako účastník správního řízení se společností ČEZ. Energetickou společnost komise vyšetřuje od července kvůli podezření z omezování konkurentů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Czech Coal se cítí jednáním ČEZ na trhu poškozená, a předložila proto Evropské komisi podklady k vyšetřování. Vyplývá to z vyjádření společnosti. Skupina ČEZ je však přesvědčená, že se ničeho nedopustila.

Podezření z omezování konkurence Brusel pojal v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle ČEZ razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding, kterou spoluvlastní finanční skupiny PPF a J&T a Daniel Křetínský. Komise ovšem tuto firmu nevyšetřuje a nejspíš ani nebude.

Komise ČEZ podezřívá, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal firmou vinnou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku. „Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že Komise bude tuto věc šetřit přednostně,“ uvedla v červenci komise.

Podle dřívějších informací listu Dnes se měl český energetický gigant provinit tím, že si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil právě hlavně společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

ČEZ začal v Počeradech stavět vlastní elektrárnu, Czech coal jí chtěl získat výměnou

Vlastní paroplynovou elektrárnu v Počeradech ale začal letos v březnu stavět ČEZ. „Ještě dlouho předtím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech,“ sdělila mluvčí ČEZ Eva Nováková. To vše podle ní dokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem firmy.

Czech Coal prý v minulosti jednal s ČEZ o výměně Počerad za důl Československé armády, pak ale jednání údajně zkrachovalo. Poté Czech Coal plánoval postavit v severních Čechách vlastní tepelnou elektrárnu a letos požádal správce přenosové soustavy ČEPS o přidělení kapacity až do výkonu 1320 megawattů. ČEPS ho poté vyzval, aby vypracoval studii, jak elektrárnu připojit do sítě, sdělila v únoru mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková.