Daimler chce investovat do výroby v USA dvě miliardy dolarů

Daimler

Daimler Zdroj: ctk

Německá automobilka Daimler investuje do své továrny v Alabamě více než dvě miliardy dolarů (34,5 miliardy korun). Daimler chce v závodě rozšířit kapacitu výroby sportovně užitkových vozů Mercedes třídy M. Uvedla to automobilka v dnešním prohlášení, přesné načasování investice však nezveřejnila.

Daimler masivně investuje mimo svůj domácí, německý trh, protože sází na růst poptávky po osobních i nákladních automobilech v Severní Americe a na rozvíjejících se trzích. Minulý měsíc uvedl, že podepsal dohodu se svým čínským partnerem BAIC o investici dvou miliard eur (48,9 miliardy korun) do výroby motorů v Číně. Kvůli rostoucí poptávce rovněž nedávno oznámil přijímání dalších zaměstnanců do závodů na výrobu nákladních vozů v Severní Americe a Brazílii.

Závod v Alabamě ve městě Tuscaloosa vznikl v roce 1995 a v současnosti má téměř tři tisíce zaměstnanců. Ročně vyrobí více než 90 tisíc vozů. Továrna vyrábí sportovně užitkové vozy Mercedes třídy M, GL a R, které jsou určené pro trhy po celém světě, napsala agentura Reuters.

Prodej vozů Mercedes-Benz v první polovině letošního roku stoupl o 9,7 procenta na rekordních 610 500 vozů. K růstu přispěla hlavně vysoká poptávka z Číny, dalších rozvíjejících se trhů a USA. Dodávky do USA, které jsou druhým největším trhem automobilky, vzrostly o sedm procent na 111 tisíc vozů.