Daimler dosáhl ve druhém čtvrtletí rekordního zisku i tržeb

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Německý automobilový koncern Daimler ve druhém čtvrtletí dosáhl rekordního zisku i tržeb, zejména díky slabému kurzu eura a silné poptávce. Společnost, která je známá zejména luxusními vozy Mercedes-Benz, oznámila, že zisk před zdaněním a odpisy jí meziročně vzrostl o 20 procent na 3,7 miliardy eur (100 miliard korun). Tržby se zvýšily o 19 procent na 37,5 miliardy eur.

Daimler ve čtvrtletí prodal 714800 osobních a užitkových vozů, což představuje meziroční nárůst o 14 procent. Samotná divize osobních automobilů Mercedes-Benz Cars zvýšila prodej zhruba o pětinu na rekordních 500.700 aut.

Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a získá vedoucí postavení na světovém trhu s luxusními automobily. Koncern vyrábí kromě osobních automobilů i nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou.

Firma předpověděla, že celosvětová poptávka po osobních automobilech v letošním roce stoupne zhruba o dvě procenta, vychází přitom z předpokladu, že letošní růst světové ekonomiky se bude pohybovat kolem 2,7 procenta.