Daimler na žádost amerických úřadů prověřuje, jak měří své emise

Ilustrační foto výfuku

Ilustrační foto výfuku Zdroj: ctk/AP

Německý automobilový koncern Daimler zahájil interní vyšetřování způsobu, jakým osvědčuje výfukové emise ve Spojených státech. Věcí se zabývá na žádost amerického ministerstva spravedlnosti,. Konkurenční německá automobilka Volkswagen loni na základě obvinění amerických úřadů přiznala, že do milionů vozů po celém světě instalovala zařízení umožňující obcházet výsledky měření emisních testů.

Vyšetřování se zaměřuje na proces certifikace emisí výfukových plynů z naftových motorů. „Daimler… bude vyšetřovat možné známky nesrovnalostí a podnikne samozřejmě veškeré nezbytné kroky,“ uvedla podle agentury Reuters firma v prohlášení.

Měření emisí se v centru pozornosti regulátorů v USA i v Evropě ocitlo poté, co americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září obvinila největší evropskou automobilku Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že jenom v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc jeho vozů. EPA před šesti měsíci oznámila, že v USA překontroluje všechny lehké užitkové vozy s naftovým motorem. Daimler v USA zažalovali někteří majitelé naftových automobilů Mercedes-Benz, které tento koncern vyrábí. Vozy podle nich pravděpodobně disponují systémem pro falšování testů emisí. Daimler obvinění odmítá.

Ve čtvrtek prohlásil, že žaloby jsou podle jeho mínění neopodstatněné a Daimler se proti nim bude bránit všemi dostupnými zákonnými prostředky. Vyšetřování na žádost amerického ministerstva prý s žalobami nesouvisí.

Koncernu Daimler klesl provozní zisk o devět procent
Německému automobilovému koncernu Daimler klesl provozní zisk v prvním čtvrtletí o devět procent, navzdory novému prodejnímu rekordu v Číně. Výrobce luxusních osobních automobilů Mercedes-Benz utrácel peníze na uvedení nového verze luxusního sedanu na trh. Na výsledkách se podepsal i nepříznivý vývoj směnných kurzů.

Provozní zisk EBIT z pokračujících činností klesl ve čtvrtletí na 2,68 miliardy eur (72,4 miliardy korun). Analytici v průzkumu agentury Reuters počítali s výsledkem 2,6 miliardy eur.

Automobilka oznámila, že na čtvrtletních výsledcích se podepsaly nepříznivé kurzové změny a odpis způsobený snížením hodnoty podílu v partnerské čínské automobilce BAIC Motor. Automobilka rovněž zvyšovala náklady, aby připravila svoje výrobní závody na uvedení nové verze sedanu třídy E na trh.

Daimler prodává nákladní a osobní vozy pod značkou Mercedes-Benz. Odbyt v divizi osobních automobilů Mercedes-Benz Cars stoupl o osm procent na 496 756 aut. Jenom v Číně stoupl prodej mercedesů ve čtvrtletí o 36,4 procenta.