Daimler opouští letectví, prodal zbytek akcií v EADS

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Německá automobilka po téměř třinácti letech opouští letecký průmysl. Za 2,2 miliardy eur se firma zbavila posledních akcií v koncernu EADS, mateřské společnosti výrobce letadel Airbus. Před lety přitom Daimler stál u jejího zrodu.

Svůj podíl 7,5 procenta akcií Daimler prodal díky silné poptávce investorů za 37 eur za akcii. Samotná EADS si koupila vlastní akcie v hodnotě 600 milionů eur. Výnosy z prodeje firma investuje do svých automobilových aktivit. „Umožní nám také stabilně vyplácet dividendy,“ dodal finanční šéf Daimleru Bodo Uebber. Podle analytiků si tak akcionáři mohou oddechnout, že i letos dostanou obvyklou dividendu pohybující se kolem 2,20 eur na akcii.

Prodej vyhnal vzhůru akcie obou firem. Stuttgartská automobilka si polepšila o procento na 39,86 aur za akcii, EADS dokonce o necelých pět procent 38,90 eur. Automobilka původně prodej avizovala na léto.

Daimler s prodejem podílu v EADS následuje francouzskou mediální společnost Lagardere, další ze zakládajících firem a EADS, která své akcie v leteckém podniku prodala minulý týden. Na volný trh se díky tomu dostává velké množství nových akcií EADS. Koncern, který kontrolují vlády Francie, Německa a Španělska, usiluje o snížení státního vlivu. Podíl vlád má postupně klesnout z původních 70 na méně než procent. Berlín a Paříž si chtějí udržet po 12 procentech, malý podíl si zachová i Madrid.

Koncern EADS vznikl v roce 2000 sloučením několika evropských leteckých firem včetně DASA, letecké divize Daimleru. Německá automobilka získala v novém koncernu podíl 30 procent, který v následujících letech postupně zmenšovala. Naposledy prodala 7,5 procenta akcií v prosinci minulého roku.

Akcie EADS v posledních pěti letech:Akcie EADS v posledních pěti letechAkcie EADS v posledních pěti letech