Další čínská zakázka Airbusu: dodá sto vrtulníků a postaví továrnu

Výrobní linka vrtulníků Airbus H135

Výrobní linka vrtulníků Airbus H135 Zdroj: Airbus Helicopters

Čína koupí od evropského leteckého koncernu Airbus sto helikoptér za zhruba jednu miliardu eur (27 miliard korun). Příslušnou smlouvu podle agentury DPA podepsala čínská strana během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové. Součástí dohody je i to, že Airbus v Číně postaví výrobní linku na lehké vrtulníky typu H135.

Kancléřka společně s čínským premiérem premiérem Li Kche-čchiangem navštívila jeho rodnou provincii An-chuej a její metropoli, město Che-fej. Právě tam slavnostně podepsala celkem 15 smluv o vzájemné obchodní spolupráci.

Už ve čtvrtek byl během jednání Merkelové s předsedou čínské vlády podepsán kontrakt, podle kterého Čína od Airbusu nakoupí 130 letounů v celkové hodnotě kolem 17 miliard dolarů (přes 420 miliard korun). Součástí smlouvy je nákup stovky strojů pro střední tratě A320 a také potvrzení dříve dojednané objednávky 30 dopravních letounů A330 k dálkovým letům.

Airbus vede konkurenční boj o čínský trh s americkou společností Boeing, která v září podepsala se skupinou čínských firem historickou smlouvu na dodání 300 letounů v hodnotě 38 miliard dolarů (942 miliard korun). Americká firma odhaduje, že Čína bude v příštích 20 letech potřebovat 6330 nových letadel v celkové hodnotě asi 950 miliard dolarů.