Další krok k prodeji Hamé: transakci povolil slovenský antimonopolní úřad

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) povolil norské firmě Orkla ovládnout českou potravinářskou společnost Hamé, která má výrobní závod také na Slovensku. Rozhodnutí je pravomocné. Prodej Hamé posuzuje také český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

PMÚ po vyhodnocení podkladů a informací dospěl k závěru, ze posuzovaná transakce nenaruší hospodářskou soutěž. Posuzoval ji kvůli tomu, že firmy vykonávají podnikatelskou činnost i na Slovensku. Hamé má na Slovensku závod v Prešově, kde vyrábí majonézy, tatarské omáčky, dresinky a další výrobky. Největšího slovenského výrobce zmiňovaných produktů Hamé ovládl předloni.

Orkla na Slovensku podniká prostřednictvím několika společností. V Beluši na západě země vyrábí rostlinné a živočišné oleje a tuky a rovněž trvanlivé pekárenské výrobky.

Zvýšení obratu

Norská firma kupuje Hamé za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Díky této transakci, která byla oznámena koncem loňska, Orkla zdvojnásobí svůj obrat ve střední Evropě. Hamé loni zvýšila tržby o více než osm procent na 6,01 miliardy korun a hrubý zisk firmy stoupl přibližně o desetinu na 600 milionů korun.

V Česku a na Slovensku má podnik vedoucí pozici na trhu paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. ÚOHS tento měsíc uvedl, že řízení ohledně posouzení prodeje společnosti Hamé bylo přerušeno kvůli doplňování informací.