Další problémy VW? USA šetří firmu kvůli patentům spojeným s hybridy

To je Volkswagen.

To je Volkswagen. Zdroj: archiv

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) začala vyšetřovat, zda německý automobilový koncern Volkswagen a jeho dceřiné společnosti neporušily patenty související s hybridními vozidly, které vlastní americká společnost Paice LLC.

Paice usiluje o nařízení, které by zablokovalo dovoz a prodej hybridních aut značek Volkswagen, Audi a Porsche na americkém trhu. Firma tvrdí, že tyto značky bez povolení využívají její hybridní technologie.

Společnost Paice v minulosti vedla podobný patentový spor i s japonskou automobilkou Toyota Motor. V roce 2010 se firmy dohodly na urovnání sporu, který se týkal 23 patentů používaných ve vozech Toyota Prius a dalších hybridních modelech.

Firma už za sebou jeden skandál v USA má

Volkswagen již v USA čelí problémům kvůli skandálu s měřením emisí. Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc aut.

Letos v dubnu se Volkswagen dohodl s americkými úřady na základních principech řešení skandálu. Součástí má být nabídka odkupu aut, kde software umožňuje manipulovat s měřením emisí, a také značné odškodné pro jejich majitele.

Americké ministerstvo spravedlnosti začátkem letošního roku podalo na Volkswagen kvůli skandálu civilní žalobu. Ta by automobilku mohla podle dřívějších informací agentury Reuters teoreticky přijít až na 46 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Volkswagen navíc v souvislosti se skandálem čelí řadě dalších žalob a vyšetřování.