Daň za odklon od jádra. Zisk německého gigantu E.ON prudce klesl

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Čistý zisk největší německé energetické společnosti E.ON se za tři čtvrtletí propadl o více než polovinu na 1,9 miliardy eur, zhruba 51 miliard korun. Firma zhoršila navíc celoroční výhled. Potýká se s německým odklonem od jádra. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.

E.ON čelí rovněž masivní podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát, napsala agentura Reuters.

Tržby společnosti klesly o pět procent na 89,3 miliardy eur. Provozní zisk se snížil téměř o pětinu na 7,1 miliardy eur. V celém letošním roce nyní firma očekává provozní zisk 9,2 až 9,3 miliardy eur. V předchozí prognóze přitom počítala s celoročním provozním ziskem v rozsahu od 9,2 do 9,8 miliardy eur.

E.ON v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. V oblasti plynu v tuzemsku disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí. Zásobuje plynem více než 120 tisíc zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Pětiletý vývoj ceny akcií společnosti E.ON

Graf 13. 11. 2013.Graf 13. 11. 2013. | nosek.mn@gmail.com

S propadem zisku se potýká také český ČEZ. Čistý zisk energetické společnosti za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 3,7 procenta na 31,7 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o 0,3 procenta na 161,9 miliardy korun.

Hlavním důvodem poklesu byly odpisy aktiv kvůli regulacím evropského energetického sektoru a související snižování velkoobchodních cen elektřiny, oznámila firma. Analytici naopak předpovídali, že čistý zisk energetického gigantu poroste o čtyři procenta na 34,8 miliardy korun.