Dcera Škody Transportation dodá do Helsinek tramvaje za téměř miliardu

Forcity Smart Artic Helsinki

Forcity Smart Artic Helsinki Zdroj: Škoda

Forcity Smart Artic Helsinki
2
Fotogalerie

Finský Transtech Oy, dceřiná společnost Škody Transportation, dodá do Helsinek dalších deset tramvají za 750 milionů korun. Dopravní podnik v Helsinkách už v minulosti objednal 60 stejných vozidel typu ForCity Smart Artic. Spolu s touto zakázkou Helsinky objednaly v minulých letech celkem 99 škodováckých tramvají v hodnotě téměř osmi miliard korun, sdělila mluvčí plzeňské skupiny Lubomíra Černá.

V současné době je v Helsinkách v provozu 48 tramvají typu ForCity Smart Artic. První tramvaje typu Artic jezdí v hlavním městě Finska od roku 2013.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele Škody Transportation Petra Brzeziny je dopravní podnik HKL Helsinky se škodováckými tramvajemi spokojen. "Tramvaje ForCity Smart Artic budou dodány i do dalšího finského města Tampere a navíc na území celého Finska slouží už několik set našich moderních dvoupodlažních osobních vozů," uvedl. Podle něj jsou strojírny na tomto trhu poslední rok velmi úspěšné a společnost Transtech se s ročními tržbami okolo tří miliard korun plně začlenila do skupiny Škoda Transportation.

"Budoucí rozvoj dopravní infrastruktury našeho města je založen na rostoucí tramvajové dopravě," řekl generální ředitel Helsinki City Transport Ville Lehmuskoski.

Podle Zdeňka Majera, viceprezidenta Škody Transportation a předsedy představenstva Transtechu, firma díky úzké spolupráci s dopravním podnikem vyvinula spolehlivou a energeticky úspornou moderní tramvaj. "O tento typ registrujeme obrovský zájem od dalších potenciálních zákazníků. Věříme, že bude úspěšná na dalších zahraničních trzích," řekl.

Jednosměrná tříčlánková a plně nízkopodlažní tramvaj ForCity Smart Artic Helsinky má rozchod jeden metr a délku 27,4 metru. Pohon všech kol a robustní provedení podvozků s nápravami umožňují bezproblémový provoz v náročných klimatických podmínkách.

Transtech s více než 700 zaměstnanci je největším výrobcem kolejových vozidel v severských zemích. Vyrábí dvoupodlažní elektrické soupravy, tramvaje a další strojírenské produkty. Kromě tramvají patří mezi klíčové zakázky hlavně dodávka dvoupatrových tlakotěsných vagónů pro státní finské železnice, určené pro rychlost 200 km/h.

Skupina Škoda Transportation je od letoška součástí investiční skupiny PPF Petra Kellnera. S 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě.