Dělník nebe v maskáčích. Airbus přestaví své dopravní stroje na hlídkové letouny

Airbus A320neo

Airbus A320neo Zdroj: Airbus

Nový vojenský letoun zatím existuje jen ve virtuální realitě
Francie a Německo nyní jako námořní hlídkovací a protiponorkové letouny používají například stroje Dassault ATL-2 Atlantique
CASA C-295M české armády
Transportní letoun Airbus A400M
Transportní letoun Airbus A400M
9
Fotogalerie

Evropský výrobce letadel Airbus uvažuje o novém uplatnění pro svůj bestseller, dopravní letoun A320. Stroj, který tvoří páteř flotil mnoha aerolinek po celém světě, by mohl po úpravách sloužit jako hlídkový letoun námořnictva či pro protiponorkový boj. Zájem o takové letadlo by mohly projevit především Francie či Německo.

Letadlo označované jako A320M3A zatím existuje jen ve virtuální realitě. Jeho podobu ale budou pravděpodobně utvářet jak požadavky německé a francouzské armády, které potřebují nahradit své stárnoucí hlídkové a protiponorkové letouny, tak hlavní konkurent, kterým je Boeing P-8 Poseidon, také odvozený od dopravního Boeingu 737.

Francie a Německo letos oznámily svůj záměr iniciovat vývoj letadla, které by zvládlo nahradit nynější stroje Dassault ATL-2 Atlantique a Lockheed Martin P-3 Orion. Do služby by mělo vstoupit kolem roku 2035. Šéf strategie vojenské divizi Airbusu Defence & Space Antoine Noguier očekává, že „obrovský zájem“ o letadlo podobného typu budou mít i další země včetně členských států NATO, které mnohdy využívají stejné, celosvětově rozšířené vojenské letouny.

Stroj odvozený od A320 by vyplnil mezeru uprostřed stávajícího portfolia vojenských letadel Airbusu. Tu v současnosti tvoří menší transportní stroj Casa C295, který využívá i česká armáda, větší dopravní stroj A400M a vzdušný tanker odvozený od dálkového dopravního letounu A330.

„V minulosti jsme se snažili jako námořní hlídkový letoun nabízet C295. Často jsme ale narazili na to, že toto letadlo je pro některé země prostě příliš malé,“ řekl oborovému magazínu Flight Global šéf divize vojenských letadel Airbus Defence & Space Fernando Alonso.

Airbus nyní mimo jiné zvažuje, zda vojenský stroj postaví na platformě nejnovějšího letounu A320neo, nebo armádám nabídne přestavbu starších dopravních letadel. Firma podle Flight Global očekává, že na vývoji se brzy začnou podílet i francouzská a německá armáda.