Deloitte poradí gigantu ČEZ s prodejem elektráren

ČEZ vybral firmu Deloitte Advisory jako finančního poradce pro prodej uhelných elektráren. Energetický gigant nabízí Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi. Zájem již projevily Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Společnosti o podmínkách možných prodejů nyní jednají.

Další zájemci mohou kontaktovat Deloitte, která jim o nabídkách elektráren poskytne informace. „Konečný soubor podmínek prodeje stanovíme pro všechny potenciální zájemce zároveň,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ se rozhodl nabídnout některé své uhelné elektrárny, protože v budoucnu chce provozovat pouze omezený počet modernizovaných uhelných bloků. Zároveň chce prodejem vyřešit šetření Evropské komise kvůli podezření z omezování konkurence. V tomto případě se ČEZ zavázal prodat jednu elektrárnu, nakonec jich ale podle firmy může být více.

Elektráren Počerady a Chvaletice se ČEZ hodlá zbavit mimo jiné kvůli nejistým dodávkám uhlí od roku 2013. Zatím se nedohodl na nových podmínkách s dodavatelem paliva, společností Czech Coal. „U těchto elektráren je již nashromážděna dokumentace pro předinvestiční prověrky případných zájemců. Obdobný proces jsme zahájili i u dalších zdrojů, elektráren Tisová, Mělník 3 a Dětmarovice,“ uvedla Půlpánová.

Daniel Beneš: ČEZ má scénář, jak se obejít bez uhlí od Tykače

Reality show miliardářů

Výnosy z prodejů hodlá ČEZ směřovat do dalších investic. Klíčová je , která má stát zhruba 200 až 300 miliard korun. V rámci uhelných elektráren se ČEZ rozhodl investovat pouze tam, kde má zajištěné uhlí z vlastních zdrojů, tedy do Ledvic, Tušimic a Prunéřova.