Dieselgate: Hesensko chystá žalobu na Volkswagen, přišlo prý o miliony eur

Zdroj: archiv

Německá spolková země Hesensko zažaluje automobilku Volkswagen o odškodné za újmu způsobenou emisním skandálem. Potvrdil to hesenský ministr financí Thomas Schäfer. Dodal, že pokles ceny akcií Volkswagenu v důsledku skandálu připravil Hesensko o zhruba 3,9 milionu eur (přes 100 milionů korun).

„Kdo uloží své peníze do akcií, musí se umět smířit i se ztrátami. Není však přijatelné, když ztráty vzniknou tím, že akciová společnost poruší své oznamovací povinnosti. To udělal VW,“ uvedl Schäfer. Podle zpravodajského serveru hessenschau.de investovalo Hesenko do akcií Volkswagenu část peněz z penzijního fondu pro státní zaměstnance.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, jenž umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra, která se týká také asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto, vedla k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu. To přineslo investorům značné ztráty.

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu o podvodech kolem měření emisí včas neinformovalo. Takováto obvinění však Volkswagen odmítá. První spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli emisní aféře žalobu, se začátkem srpna stalo Bavorsko. To chce od automobilky získat až 700 milionů eur, o které v důsledku propadu ceny akcií VW přišel bavorský penzijní fond.

Prodej automobilů značky VW se v srpnu vrátil k růstu
Celosvětový prodej osobních automobilů značky Volkswagen se v srpnu meziročně zvýšil o téměř pět procent na 453 200 vozů po zhruba dvouprocentním poklesu v předchozím měsíci. Za oživením prodeje stála zejména silnější poptávka v Číně.

Volkswagen se již rok potýká s negativními dopady skandálu kolem manipulace s testy emisí naftových vozů. Za prvních osm měsíců letošního roku prodej automobilů značky VW meziročně klesl o 0,2 procenta na 3,827 milionu vozů.