Do podpory elektřiny a tepla poplyne z rozpočtu 16 miliard. Stejně jako letos

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Na podporu elektřiny a tepla půjde příští rok ze státního rozpočtu stejně jako letos, tedy 15,7 miliardy korun. Rozhodla o tom vláda. Kromě limitu prostředků nestanovila žádné další podmínky, kdo bude chtít dotace čerpat, bude se muset řídit zákonem o podporovaných zdrojích energie.

Vláda každoročně musí objem prostředků ze státního rozpočtu schválit do 31. října. „Příslušná dotace ze státního rozpočtu se schvaluje tímto způsobem a procesem každý rok,“ uvedl Filip Matys z tiskového oddělení ministerstva průmyslu (MPO).

Energetický regulační úřad (ERÚ) poslal v září na ministerstvo vyjádření, ve kterém požádal o příspěvek ve výši 13,8 miliardy korun. Uvedl, že částku bude ještě upřesňovat. Vliv na ni budou mít například ceny takzvané silové elektřiny, tedy části ceny, kterou si určují sami dodavatelé nebo celková spotřeba elektřiny.

To, že navrhovaná dotace je větší, než požaduje ERÚ, vysvětluje ministerstvo průmyslu v důvodové zprávě materiálu tak, že částka vznikla s vědomím změny systému výběru plateb na podporu elektřiny od koncových zákazníků. Ten by měl být podle „energetického balíčku“, který minulý týden schválila vláda, nově stanovován podle hlavního jističe.

Finance: S příspěvkem počítáme

V současné době se poplatek určuje podle spotřeby elektřiny, jeho maximální výše letos v Česku činí 495 korun za megawatthodinu. Ministerstvo slibuje, že díky novému způsobu žádný člověk nezaplatí více, naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, ještě ušetří. Zbývající částku plánuje stát doplatit právě ze státního rozpočtu.

Se schváleným příspěvkem státní rozpočet na příští rok již počítá, což potvrdil i mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. „V návrhu státního rozpočtu na rok 2015, který v současné době projednává Poslanecká sněmovna, je v kapitole Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR zajištěna na specifickém ukazateli Dotace na obnovitelné zdroje částka 15,7 miliardy korun. O žádné výdaje navíc se tedy nejedná,“ dodal Ležatka.

Michal Šnobr: Summit dopadl dobře. Pro politiky