Dodavatel dílů pro Hyundai postaví v Třinci novou továrnu

Automobilka Hyundai.

Automobilka Hyundai. Zdroj: ctk

Dodavatel dílů pro automobilky Hyundai v Česku a Kia na Slovensku, jihokorejská společnost Daechang Seat postaví v Třinci továrnu za sedm až osm milionů eur (zhruba 170 až 195 milionů korun). Firma dnes podepsala s městem smlouvu na koupi pozemku v tamní průmyslové zóně Baliny. Zaplatí za něj 5,7 milionu korun. Do nové továrny chce přesunout svou produkci z ostravské zóny Hrabová, aby mohla rozšířit výrobu.

„V ostravské průmyslové zóně je společnost v nájmu. Výroba se neustále zvyšuje, prostory v Ostravě nestačí. Proto se rozhodla přestěhovat do Třince, kde postaví vlastní závod,“ uvedl manažer společnosti IPVL Group Pavel Vnenk, který korejskému investorovi pomáhá se zajištěním investice.

Firma, která vyrábí ocelové konstrukce sedaček, plánuje zahájit výstavbu v příštím roce na jaře. Na podzim už by měla v Třinci vyrábět.

Na začátku zaměstná zhruba 300 lidí ve třísměnném provozu. Konečný počet pracovníků může v průběhu tří až čtyř let dosáhnout 500 lidí. „Bude to záviset na vývoji na automobilovém trhu, jak se bude vyvíjet poptávka,“ podotkl Vnenk.

V třinecké průmyslové zóně získala firma poslední volný pozemek. Podle starostky Třince Věry Palkovské mělo vybudování zóny pozitivní vliv na zaměstnanost ve městě. „Původně jsme předpokládali, že v ní vznikne do 1000 pracovních míst. S firmou Deachang by jich však mělo být zhruba 1200,“ uvedla starostka.

Deachang je druhým korejským investorem v třineckém areálu, který dodává díly pro Hyundai. „Již nyní se hlásí lidé, kteří chtějí ve firmě pracovat. Domluvili jsme se, že žádosti bude přijímat personalistka firmy. Přínosem je také vznik navazujících míst,“ dodala Palkovská.

Nošovická automobilka Hyundai plánuje na podzim rozjetí třetí pracovní směny. Kvůli tomu ještě letos přijme 650 zaměstnanců, dalších zhruba 250 lidí v příštím roce. Další stovky pracovníků budou nabírat subdodavatelé.

V automobilce má pracovat při třísměnném provozu zhruba 3500 lidí. Nyní je v ní zaměstnáno 2600 lidí, další 4 tisíce pracují u subdodavatelů. Roční výrobní kapacita nošovického závodu bude místo současných 200 tisíc vozů 300 tisíc.