Dohodnuto: ČEZ má uhlí pro Počerady, Tykač 200 miliard

ilusrační foto

ilusrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Několik let trvající válka o uhlí je u konce. Energetická společnost ČEZ dnes podepsala smlouvu s těžební skupinou Czech Coal miliardáře Pavla Tykače o dodávkách uhlí z dolu Vršany do elektrárny Počerady. Dohoda může elektrárně zajistit uhlí až do roku 2060. Počerady zároveň ale může Tykač brzy koupit - součástí smlouvy je i opce na prodej Počerad Czech Coalu v letech 2016 nebo 2024 za předem sjednanou cenu, jejíž výši ale ČEZ nesdělil.

Podle informací E15.cz celková cena kontraktu může dosáhnout až 200 miliard korun. Součástí smlouvy je i dohoda o neútočení mezi ČEZ a Czech Coalem a ukončení všech současných sporů.

Obě strany si dohodu pochvalují. „Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním, pro energetiky velmi nejistém, období představuje významný stabilizační prvek – a to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu elektrárny Počerady i dolu Vršany,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Je to dobrá zpráva pro celý severočeský region dosud kriticky ohrožený nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ dodal generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Tykač neprodělá

ČEZ tak má zajištěny dodávky pros svou elektárnu, Tykač odběrarele pro své uhlí a ještě s garantovanou cenou. Cenu uhlí za jeden gigajoule ČEZ a Czech Coal nyní stanovily na 38,8 korun. Podle ČEZ to odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu a cena je srovnatelná s částkou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. Do roku 2023 se ale bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 procent ceny černého uhlí na evropských burzách (ARA).

Po roce 2024 pak smlouva zajišťuje dodávky uhlí i pro případný nový zdroj v lokalitě Počerady s trvalou výhodou ve výši 0,35 ceny ARA proti konkurenčním zdrojům v Německu a zároveň opci ČEZ na prodej počeradské lokality v případě, že podmínky na energetických trzích nebudou výstavbě nových uhelných zdrojů nakloněny. K prodeji Počerad Tykačovi se může podle opce ČEZ rozhodnout dvakrát - v roce 2016 a pak znovu v roce 2024.

Cena černého uhlí a její vazba na cenu elektřiny
ARA je zkratka pro referenční cenu černého energetického uhlí v dodací paritě do přístavů v Amsterdamu, Rotterdamu a Antverpách (ARA). Toto uhlí především australského a jihoafrického původu je cenotvorné pro celé Německo a středoevropský region. Cena je vyjádřena v USD za tunu. Hodnota ARA je velmi úzce provázána s cenou elektřiny v Německu a potažmo v České republice, protože německé černouhelné elektrárny jsou po většinou času závěrné a působí tak jako cenotvorné zdroje elektřiny.

ČEZ

„To, že se dohodne ČEZ s Czech Coalem na dodávkách uhlí do Počerad považuji za racionální řešení. Počerady jsou nejlepší hnědouhelnou elektrárnou ČEZu,“ řekl k dohodě předseda představenstva Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský, který má zájem o koupi elektrárny Chvaletice. Podle Křetínského nabídl ČEZ Czech Coalu poměrně velkorysé podmínky, když jeho vyjednávací pozice byla silnější než u těžební skupiny.

Teplárny mít strach nemusí, slibuje ČEZ

Dohoda zajistí Czech Coalu trvalý odběr hnědého uhlí, ČEZ ale bude odebírat pět milionů tun ročně namísto dřívějších 8,5 milionu tun. ČEZ se tak vzdá výhřevného teplárenského uhlí - teplárny totiž měly obavy, že v případě dohody ČEZu s Tykačem přijdou o dodávky. „Toto uhlí teplárny nikdy ani neodebíraly. Naše teplárny předěláváme především na vyšší využití alternativních paliv,“ řekl k obavám tepláren mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Při uvažovaném ročním odběru pěti milionů tun ročně a při přibližném odhadu ceny jedné tuny uhlí z Vršan ve výši zhruba 400 korun by roční výše kontraktu měla činit asi dvě miliardy korun s pravděpodobným meziročním nárůstem v jednotkách procent,“ zhodnotil rozsah smlouvy analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Hlinomaz také soudí, že se podařilo vyřešit jednu z nejistot ohledně výroby elektřiny z uhlí v Počeradech. „Dohoda tak má skutečně stabilizující dopad z pohledu plánování výroby a investic díky dlouhodobému zajištění dodávek uhlí i díky cenovému vzorci, což by mělo omezit případné názorové rozpory mezi oběma stranami v budoucnosti,“ sdělil.

Dohoda mezi ČEZ a Czech Coalem také může zlepšit očekávané výsledky ČEZ v letošním roce. Finanční ředitel energetické skupiny Martin Novák na konci února uvedl, že smlouva by mohla zvýšit letošní zisk před odpisy (EBITDA) až o dvě miliardy korun. ČEZ před uzavřením smlouvy předpokládal, že letošní EBITDA dosáhne 80 miliard korun proti loňským 85,5 miliardy korun.

Kdo koupí Chvaletice?

Vršanská uhelná na základě dohody hodlá v průběhu příštích deseti let investovat zhruba deset miliard korun, a to zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie. Elektrárnu Počerady vlastněnou ČEZ zase do roku 2016 čeká modernizace.

ČEZ by měl dnes také oznámit, komu prodá svou uhelnou elektrárnu Chvaletice. Zájem o ni mají společnost Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského. Ten varoval, že pokud Chvaletice skončí v rukou Tykače, hrozí v Česku zásadní ohrožení trhu s uhlím.

Podle deníku Dnes miliardář Pavel Tykač, vlastník těžební firmy Czech Coal, prodal část své skupiny, společnost Litvínovskou uhelnou, která ovládá Důl ČSA, dosavadním manažerům skupiny Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Oba získali po 50 procentech této firmy řádově za miliardy korun. Tykač si podle deníku ponechá Vršanskou uhelnou, která vlastní důl Vršany a Šverma, ale i obchod s elektřinou či některé podíly v teplárnách či strojírnách.

Výběr událostí kolem sporu ČEZ a Czech Coal o dodávky uhlí
29. června 2007 Energetická společnost ČEZ podala u Krajského soudu v Ústí nad Labem žalobu na Mosteckou uhelnou společnost (MUS). ČEZ se žalobou domáhá toho, aby MUS dostála závazku z dohody z roku 2005 a uzavřela s ČEZ dlouhodobou smlouvu na dodávku uhlí. Uzavření smlouvy bylo pro ČEZ nutné vzhledem k chystané obnově elektrárny v Počeradech. Dosluhující elektrárnu chtěl ČEZ nahradit třemi novými tepelnými bloky, dodávky uhlí však měl zajištěny pouze do konce roku 2012.
Výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl, že důvodem obchodní pře jsou limity na těžbu hnědého uhlí. Podle něj žádala uhelná firma, aby ČEZ u politiků prolomení limitů prosadil. Těžební limity podle MUS brání získat další tři čtvrtě miliardy tun uhlí v dole ČSA. Podle ČEZ má MUS i přes neprolomení limitů ještě důl Vršany, kde je uhlí dostatek na více než 40 let.
Podle vyjádření Czech Coal dohoda nebyla uzavřena proto, že ČEZ usilovala o změnu některých předem sjednaných podmínek.
1. října 2007 ČEZ rozšířil žalobu na MUS o požadavek na náhradu škody v případě, že nebude kupní smlouva uzavřena. Dle ČEZ firma Deloitte škodu vyčíslila na 22 miliard korun.
20. prosince 2007 ČEZ potvrdil, že jedná o koupi MUS.
20. ledna 2008 Podle časopisu Týden jednání ČEZ o koupi MUS ztroskotala kvůli požadavkům finančníka Pavla Tykače, který za svůj 49procentní údajně požadoval 20 miliard korun.
Červen 2009 ČEZ podepsal smlouvu na výstavbu paroplynové elektrárny v Počeradech.
27. října 2009 Server Euro.cz napsal, že se ČEZ a Czech Coal dohodly na výměně aktiv, která by měla ukončit jejich spory. ČEZ by údajně měl získat důl ČSA a Czech Coal elektrárnu Počerady. ČEZ uvedl, že jednání dosud nebyla ukončena ani rozhodnuta.
31. května 2012 ČEZ oznámil, že uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Zájem o ně již dříve projevily Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Důvodem zamýšleného prodeje je nejistota dodávek uhlí od roku 2013.
31. srpna 2012 Czech Coal a EPH podaly závazné nabídky na koupi elektráren Počerady a Chvaletice. ČEZ chce prodejem elektráren také vyřešit šetření Evropské komise (EK) kvůli podezření z omezování konkurence. Kromě Chvaletic a Počerad ČEZ k prodeji nabídl Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi.
19. prosince 2012 Podle serveru Česká pozice EK údajně usiluje o to, aby se ČEZ dohodl na prodeji některé z uhelných elektráren s Czech Coal. Czech Coal nabídl 16,5 miliardy korun za Počerady, nabídka v prosinci vypršela bez dohody.
26. prosince 2012 Podle České pozice se ČEZ několik dnů před Vánoci dohodl s Czech Coal na dodávkách uhlí. Elektrárna Počerady bude zásobována z dolu Vršany. Podle serveru se ČEZu podařilo vyjednat, že nebude muset Czech Coalu prodat žádnou elektrárnu.
28. února 2013 ČEZ schválil dohodu o narovnání s EK, podle níž by měl prodat některou ze svých uhelných elektráren. Firma uvedla, že se kloní k prodeji elektrárny Chvaletice.
18. března 2013 ČEZ se dohodl s Czech Coal na dodávkách pro Počerady. Dohoda by měla zajistit zásobování Počerad uhlím na 30 až 50 let. Součástí smlouvy je i dohoda o neútočení a ukončení sporů. Dohoda má také řešit opce na prodej Počerad Czech Coalu.

čtk