Dokončení Temelína se vzdaluje, vláda odmítla dát státní záruky

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Výstavba dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín se zřejmě přesouvá do říše snů. Vláda sice podpořila rozvoj jaderné energetiky, ale bez státních záruk. Jakékoli garance odmítli premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš. Zdůvodnili to špatnými zkušenostmi s podporou solárních zdrojů. Přitom šéf ČEZ Daniel Beneš nedávno prohlásil, že si nedokáže představit dokončení Temelína bez vládní podpory.

„To byla problematická zkušenost. Navíc vývoj na energetických trzích je maximálně nepředvídatelný, a vláda se tak těžko může zavázat na garantování cen elektřiny,“ dodal Sobotka. Stejný názor má i ministr fiinancí Andrej Babiš: „My si nemůžeme dovolit garantovat ceny elektřiny,“ poznamenal šéf státní pokladny.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek zároveň upozornil, že vláda de iure o zastavení dostavby Jaderné elektrárny Temelín nerozhodla. „To je rozhodnutí ČEZ,“ doplnil.

Příliš velké riziko

Jenže šéf energetického gigantu Beneš nedávno prohlásil, že dostavbu Temelína nelze bez státních záruk obhájit před akcionáři a investory. Tržní riziko takové investice by bez jakékoli podpory nebo garance bylo příliš velké.

„Před investory je to prostě neobhajitelné, to není možné,“ řekl před dvěma dny Daniel Beneš k dostavě Temelína bez případné státní podpory. Nikdo v představenstvu ČEZ by prý k takovému záměru nyní neměl odvahu. Může za to hluboká krize evropské energetiky, kdy velkoobchodní ceny elektřiny klesly na nová historická minima.

„Důvodem jsou regulatorní zásahy, masivní podpora obnovitelných zdrojů energie a nefunkční trh s emisními povolenkami,“ vysvětlil Beneš poslancům na dnešní schůzi sněmovního hospodářského výboru.

ČEZ stopne tendr, pokud nedostane garance do června

Podle Beneše podnik zastaví temelínský tendr, pokud nedostane od státu garance návratnosti investice do června. Vyjednávat dál s uchazeči o dostavbu by v opačném případě nebylo fér.

Vláda dnes vzala na vědomí zprávu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) k přípravě výstavby třetího a čtvrtého bloku Temelína. MPO a ministerstvo financí mají podle premiéra do konce roku připravit komplexní plán rozvoje jaderné energeticky v návaznosti na Státní energetickou koncepci.

Zeman je pro nový tendr

Prezident Miloš Zeman dnes podpořil vyhlášení nového tendru na dostavbu Temelína, kterého by se mohli zúčastnit čtyři zájemci. Zeman jmenoval nynější uchazeče, americko-japonský Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200, dále francouzskou Arevu a neznámého jihokorejského investora. Současnou soutež by nechal doběhnout bez vyhlášení vítěze.

„Tendru (nově vypsaného) by se kromě těch dvou existujících zúčastnil s vysokou pravděpodobností i investor z Jižní Koreje. Počkejme si na jejich nabídky, počkejme si na nový tendr. Čtyři jsou více než dva, je tedy naděje na snížení ceny,“ řekl prezident. Zeman uvedl, že v úterý přijal místopředsedu jihokorejského parlamentu. Ten prý projevil zájem Jihokorejců o investice v Česku.