Dotační výzvy pro energetiku ministerstvo otevře letos

Konference Leading minds

Konference Leading minds Zdroj: Vackova Anna/E15

Firmy, které budou chtít použít evropské dotace z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) na investice do energetických úspor, budou moci předkládat první projekty na přelomu letošního května a června. Pro investice do obnovitelných zdrojů se OPPIK otevře na přelomu června a července a pro dotace nízkouhlíkových technologií na přelomu října a listopadu.

„Pro energetické projekty budou vyhlášeny všechny výzvy do konce letošního roku,“ potvrdil Vladimír Vlk z ministerstva průmyslu a obchodu na konferenci Leading Minds Forum, které pořádá vydavatelství Mladá fronta.

Ministerstvo očekává, že OPPIK dostane definitivní zelenou od Evropské komise během května. Nicméně předběžné výzvy hodlá ministerstvo zveřejnit už tento čtvrtek.

K dotacím na energetické investice se však budou těžko dostávat velké firmy, které budou mít přístup jen k pětině z celkového balíku necelých třiatřiceti miliard korun. „Velkým podnikem je třeba i městská teplárna ve městě s pěti tisíci obyvateli. Těch 20 procent peněz se rychle vyčerpá na několik velkých projektů a na ostatní peníze nezbudou,“ kritizuje nastavení operačního programu Milan Chromík z Veolie.