E.ON ČR se přidal ke zlevňování elektřiny, cenu plynu ale nemění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Energetická skupina E.ON ČR, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, snížila cenu elektřiny pro rok 2014 o 10,5 procenta. Ceny zemního plynu od 1. ledna zůstávají ve stejné výši.

„Rodina, která má malou spotřebu elektřiny za rok, ušetří kolem 1000 až 1200 korun. Domácnosti, které elektřinou i vytápí, ušetří okolo 4000 korun. Domácnosti, které plynem i topí, si nepatrně připlatí, zhruba 450 korun za rok,“ uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Ten minulý týden oznámil, že cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta. Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent.

U skupiny RWE, která je v tuzemsku alternativním dodavatelem elektřiny, nynější klienti získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent, noví klienti až 23 procent. Společnost Centropol Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny až o 18 procent.