E.On zahájil ústup z jižní Evropy

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Německý energetický koncern E.On zahájil postupnou likvidaci svých aktivit na jihu Evropy. Jako první přišlo na řadu Španělsko. Ještě během pátku by podle informací listu Wall Street Journal Deutschland měla dozorčí rada schválit prodej aktivit na Iberském poloostrově v hodnotě 2,5 miliardy eur. Kupcem se má stát konsorcium australské Bank Macquarie, která dodá 60 procent kapitálu, o zbytek se pak postará společnost Wren House Infrastructure Management, za níž stojí kuvajtský státní fond KIA.

E.on patří ve Španělsku mezi malé hráče, provozuje tu konvenční i obnovitelné zdroje o instalovaném výkonu 4 gigawatty, které dodávají proud 628 tisícům zákazníků.

Německý koncern se chce stáhnout také z Itálie, kde disponuje kapacitou o výkonu 6,2 GW. Kromě toho E.On Italia drží také 47procentní podíl v plovoucím terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) u pobřeží Toskánska. Cena za italský byznys společnosti E.On nebyla zveřejněna, podle agentury Reuters ale centrála v Düsseldorfu jedná o prodeji s vážnými zájemci. Je mezi nimi domácí Edison, který většinově ovládá francouzský koncern EdF.

Aktiva ve Španělsku, Itálii a Francii (kde je E.On s 2,8 GW instalovaného výkonu jen marginálním hráčem) získala německá energetická skupina v roce 2007 za 11,5 miliardy eur. Pravděpodobně celou polovinu z této částky ale musela odepsat. Ke konci třetího čtvrtletí letošního roku vykázal E.On čistý dluh ve výši 31 miliard eur.