EGAP pojistil obří kontrakt na elektrárnu v Kurdistánu

Erbíl

Erbíl Zdroj: CC BY-SA 3.0: Ara Qadir - Wikimedia Commons

Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP) uzavřela svou největší letošní pojistku: 7,5 miliardy korun ručí za financování vývozního úvěru pro iráckou firmu KAR Power. Tento úvěr ve výši 271,4 milionu dolarů (necelé 5,5 miliardy korun) poskytla Česká exportní banka.

Iráčané plánují v příštích dvou letech objednat u české PSG technologie pro paroplynovou elektrárnu v kurdistánském Erbílu o výkonu 280 megawattů. Z irácké strany Čechům za celý byznys ručí KAR Compan, která patří mezi tamní největší těžaře ropy. Plyn z jejích vrtných věží, který je při těžbě ropy téměř odpadním produktem, chce KAR začít energeticky využívat. „Obchod podle našich propočtů vytvoří nebo alespoň zachová více než 1500 pracovních míst v České republice,“ dodal generální ředitel EGAP Jan Procházka.

PSG International se navíc zavázala, že minimálně sedmdesát procent veškerých dodávek budou subdodavatelsky zajišťovat malé a střední české podniky. „PSG historicky dodávala do zahraničí, mimo jiné i do Iráku, kde nás díky tomu znají. Navíc jsme vytvořili společný podnik s tureckou firmou Renaissance, která celý Kurdistán považuje za jeden ze svých strategických prostorů. Díky jejich kontaktům a znalostem se nám tuto zakázku podařilo získat,“ uvedl k obchodu generální ředitel Tomáš Krones.

Podle něj může být na projekt subdodavatelsky napojeno až pět desítek českých firem. O dodávky jednotlivých částí projektu tak budou soutěžit například společnosti, jako jsou Doosan, Siemens ČR, Alstom, BBS Brno nebo Bronswerk.