Elektřina zdraží. Poslanci přehlasovali prezidentské veto

elektřina

elektřina Zdroj: profimedia.cz

Sněmovna dnes přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila nový zákon o podporovaných zdrojích energie.

Zákon v jednom předpisu soustřeďuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Podle prezidenta však mimo jiné přináší neodhadnutelné zvýšení cen energií.

„Zákon je dalším krokem vlády, který má omezit slibný rozvoj obnovitelných zdrojů energie v České republice, aby se nestaly konkurencí pro silný jaderný a fosilní energetický průmysl. Jdeme tak ale v protisměru k evropským trendům. Vidina krátkodobých zisků se tak promění v dlouhodobou ztrátu pro celé hospodářství,“ říká ke schválené novele Edvard Sequens z občanského sdružení Calla.

Kromě podpory výroby biometanu zákon ponechává povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, u kterých ze zákona koncem roku skončí příslušné smlouvy.

Ministr průmyslu Martin Kuba dnes varoval, že pokud by sněmovna zákon nepřijala, bude tlak na podporu obnovitelných zdrojů ze státního rozpočtu ještě vyšší, protože bude platit současný zákon. Podpora obnovitelných zdrojů byla v minulosti nastavena příliš štědře, upozornil Kuba. S návrhem naopak vyslovil nesouhlas poslanec ČSSD Břetislav Petr, který mimo jiné řekl, že norma zavádí ještě vyšší podporu, než s jakou počítal původní vládní návrh.

Nový zákon také upravuje způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti. Likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do 1. ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů. Provozovatelé tuzemských solárních elektráren proti tomu protestovali. Tvrdí, že na tento účel již finančně přispívají v rámci evropské asociace PV Cycle. Při dvojím zatížení hrozí někteří z investorů arbitrážemi.

Nová norma má podle vlády pomoci Česku dosáhnout cíle, ke kterému se zavázala v rámci EU, aby do roku 2020 obnovitelné zdroje pokrývaly 13,5 procenta spotřeby elektřiny.