Elektromobily lákají i Bosch, firma chystá službu na pronájem dodávky

StreetScooter

StreetScooter Zdroj: CC BY SA 2.0: KlimaExpo.NRW via Flickr

StreetScooter
2
Fotogalerie

Elektronický gigant Bosch chce proniknout na trh se sdílenými elektromobily. V pětici německých měst si tak zákazníci budou moci zboží odvézt elektrickou dodávkou.

Bosch připravil nový projekt sdílení elektromobilů. Od prosince si budou moci zákazníci některých prodejen německého řetězce Toom pronajmout elektricky poháněnou dodávku k odvozu rozměrného zboží. Pokud se pilotní projekt osvědčí, firma plánuje službu dále rozšířit. Informovala o tom agentura Reuters.

Elektrických dodávek budou zatím moci využít zákazníci zmíneného řetězce v Berlíně, Freiburgu, Lipsku, Frankfurtu a Troisdorfu. Objednat pronájem dodávky bude možné jednoduše na webu, zákazník za něj zaplatí hodinovou taxu. Pro zájemce budou připraveny i nabíjecí stanice.

Služba bude využívat dodávek StreetScooter, které vyrábí německý start-up vlastněný společností Deutsche Post. Bosch navíc do těchto užitkových elektromobilů dodává některé díly. Pokud se služba ujme, dovede si společnost představit její rozšíření do dalších obchodů, a to nejen s elektronikou.

Bosch má již se sdílením dopravních prostředků zkušenosti. V rámci projektu Coup úspěšně provozuje sdílení elektrických skútrů Gogoro v Paříži, Berlíně a Madridu. S Daimlerem rovněž spolupracuje na vývoji autonomních vozidel.

Očekává se, že zájem o elektrické dodávky v budoucnu ještě vzroste díky plánům některých německých měst na omezení provozu starších dieselových aut.