Emirát Abú Zabí stáhl svou investici do Daimleru

Šéf Daimleru Dieter Zetsche

Šéf Daimleru Dieter Zetsche Zdroj: profimedia.cz

Již před půl rokem dal státní fond Aabar z emirátu Abú Zabí najevo, že se svou investicí v automobilovém koncernu Daimler není spokojený a že zvažuje její přehodnocení. Nyní fond dostál svým pohrůžkám a zbavil se svého podílu v německé firmě.

Bude to partnerství na nejméně 50, možná i na 100 let, sliboval v březnu 2009 šéf Aabaru Chadem al Kubaisí. „V každém případě dokud bude existovat Abú Zabí,“ tvrdil šejk. Fond získal devět procent akcií Daimleru.

S tím je ale nyní konec. Práva na poslední tři procenta akcií převedl fond podle informací německého Manager Mazinu na Deutsche Bank. Daimler k tomu uvedl, že u něj zůstává vše při starém, Aabar informaci odmítl komentovat.

Aabar již vycouval také ze společné investice obou firem do kalifornského výrobce elektromobilů Tesla. Fond drží také 40 procent v týmu Formule 1 Mercedes, ten ale nelze kvůli komplikovaným smlouvám tak snadno prodat.

Státní fond svůj podíl v původní velikosti 9,1 procenta získal za 1,95 miliardy eur. V době krize automobilového trhu Aabar svůj podíl pojistil. Akcie Daimleru se od té doby zdvojnásobily, fond z toho ale užitek neměl, různé zajišťovací transakce způsobily, že Aabar jen v roce 2011 na podílu prodělal 2,25 miliardy dolarů.