Enel chce mít nabídky na Slovenské elektrárne do konce listopadu

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Italská energetická skupina Enel předpokládá, že závazné nabídky na koupi dvoutřetinového podílu v největším slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE) dostane do konce listopadu. O koupi většiny ve slovenském podniku se zajímají české společnosti ČEZ a EPH a zájem o koupi části podílu dává najevo i slovenská vláda.

Enel prodává podíl v SE v rámci plánu prodeje majetku za 4,4 miliardy eur (121 miliard Kč). Nejzadluženější evropská energetika potřebuje snížit dluh, aby si udržela úvěrový rating v investiční kategorii.

Zároveň s podílem v SE prodává Enel i svá aktiva ve výrobě a distribuci energie v Rumunsku. „Na ně by měly přijít nabídky rovněž do konce příštího měsíce,“ řekl v italském parlamentu generální ředitel Enelu Francesco Starace.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o dvě třetiny akcií podniku zvítězil před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur (podle současného kurzu 23,1 miliardy Kč).

O většinový podíl v SE vyjádřil na konci srpna zájem ČEZ a po něm Energetický a průmyslový holding (EPH). Třetinový podíl v SE vlastní slovenský stát a představitelé slovenské vlády dávali v uplynulých týdnech najevo zájem o získání většiny v podniku. Premiér Robert Fico se zmínil o možnosti odkoupit od italské firmy 17 procent akcií elektráren, čímž by vláda získala v podniku kontrolní podíl.

Slovenské elektrárny se mění v sud střelného prachu

Pavel Páral: Česká bitva nad Tatrami