ERÚ se kvůli novele zákona obrací na Brusel, úřadu vadí Urbanovy změny

Milan Urban

Milan Urban Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Energetický regulační úřad (ERÚ) se kvůli novele energetického zákona obrátil na Evropskou komisi. Podle úřadu je zejména pozměňovací návrh poslance Milana Urbana (ČSSD), která mění organizaci ERÚ a způsob vydávání cenových rozhodnutí, v rozporu s evropskými směrnicemi.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková minulý týden uvedla, že cílem navrhovaných úprav energetického zákona je její odstranění z čela úřadu a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami. Podle Urbana však jeho návrh v rozporu s evropskou směrnicí není.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka dodal, že Urbanův návrh fakticky ohrožuje nezávislost trhu, ochranu rovných podmínek pro všechny účastníky trhu i připravovanou změnu pravidel pro stanovení cen v oblasti energetiky. Žádost o prozkoumání legislativní vzájemné slučitelnosti poslaneckých pozměňovacích návrhů dnes proto ERÚ zaslal Evropské komisi.

„Podle mého to není v rozporu s evropskou směrnicí, a když se k tomu vyjádří Evropská komise, tak já proti tomu nic nemám,“ řekl Urban ČTK. Rozhodnutí komise bude respektovat. „Já doufám, že ho bude respektovat i regulační úřad,“ dodal.

Kolektivní vedení ERÚ

Pozměňovacích návrh k novele energetického zákona, který předložil Urban, by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci.

Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

V rámci projednávání novely v hospodářském výboru Sněmovny bylo podáno 14 pozměňovacích návrhů. Sněmovní hospodářský výbor jednání o novele přerušil 26. února, znovu se jí bude zabývat 18. března.

Šéfku energetického úřadu mají spasit satelitní snímky elektráren