EU ukončila spor s Čínou o dovoz telekomunikačních zařízení

Centrála čínské technologické firmy Huawei v Shenzhenu

Centrála čínské technologické firmy Huawei v Shenzhenu Zdroj: Brucke-Osteuropa via Wikimedia

Čínské technologické společnosti Huawei a ZTE mohou dovážet do EU své výrobky bez rizika zvláštních sankčních cel. Evropská unie totiž ukončila spor s Pekingem. EU obě čínské firmy vyšetřuje pro podezření z dumpingového vývozu.

Dohoda EU a Číny řeší obavy Bruselu ze státních subvencí pro čínské vývozce síťových zařízení, uvedl evropský komisař pro zahraniční obchod Karel De Gucht. Díky dohodě se zmírňuje obchodní napětí mezi oběma ekonomickými mocnostmi a Peking doufá, že se tím otevírá cesta k jednáním o budoucí zóně volného obchodu.

Spor se týká dovozu v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun). Podle dokumentů EU se podíl společnosti Huawei na evropském trhu zařízení pro telekomunikační sítě zvýšil z 2,5 procenta v roce 2006 na nynějších 25 procent. Ceny čínských výrobců jsou zhruba 18 procent pod úrovní evropských konkurentů, tedy švédské společnosti Ericsson, finské Nokia Networks a francouzské Alcatel-Lucent.

Zdroje agentury Reuters počátkem října sdělily, že Peking slíbil omezit pro obě firmy exportní úvěry. Obě strany se údajně dohodly, že budou monitorovat podíl čínských firem na evropském telekomunikačním trhu a podíl evropských konkurentů na čínském trhu.