Eurodotace na energetické úspory drhnou kvůli omezení pro velké podniky

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku, ilustrační foto

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně, které je Nymburku, ilustrační foto Zdroj: ctk

Potvrzuje se varování expertů a firem, že s čerpáním evropských dotací na energetické úspory v průmyslu budou problémy. V programu OPPIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost), který spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, v první výzvě přišlo 585 žádostí o dotace na úspory energie za 4,7 miliardy korun. To odpovídá 94 procentům z pěti miliard korun vyčleněných pro první kolo žádostí.

Jenže MPO odhaduje, že 60 procent projektů pochází z velkých firem. Ty mohou v první výzvě dosáhnout jen na 40 procent vyčleněných peněz a za celé období do roku 2020 nesmí využít více než 20 procent z celkových 28,5 miliardy korun na energetické úspory. Je proto pravděpodobné, že po vyhodnocení nynějších žádostí část firem z aktuálního dotačního seznamu vypadne a bude muset žádost podat znovu. Další šanci by měly dostat v září.

Ministerstvo se na nátlak podnikatelů pokusí vyjednat s Evropskou komisí pro velké firmy výjimku. „Budeme s komisí jednat s tím, že bychom rádi zvýšili podíl peněz určených pro velké podniky, abychom splnili cíle pro energetickou účinnost do roku 2020. Ve velkých podnicích je potenciál úspor největší,“ říká náměstek ministra průmyslu Tomáš Novotný.

V zářijové výzvě by se mohla zmírnit i některá kritéria, která část projektů ze soutěže o dotace vyřadila. Zatím v OPPIK dorazilo 4192 žádostí za 37,5 miliardy korun. Objem přidělených peněz v prvních výzvách žadatelé překročili celkem o 70 procent.