Eustream chce propojit Západ a Ukrajinu novým plynovodem

Stavba plynovodu South Stream

Stavba plynovodu South Stream Zdroj: South Stream

Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu Eustream navrhuje vybudovat novou plynovodní trasu ze západní Evropy přes Slovensko a Ukrajinu na Balkán. Projekt nazvaný Eastring by zmírnil takřka naprostou závislost některých balkánských zemí na plynu z Ruska.

Eastring zajistí, že Bulharsko a Srbsko budou moci dostávat plyn i v situaci, kdy se zastaví dodávky ruského plynu přes Ukrajinu. Odpadla by také potřeba stavět plánovaný ruský plynovod South Stream, který má vést z Ruska na Balkán přes Černé moře a obcházet nestabilní Ukrajinu, řekl předseda představenstva Eustreamu Tomáš Mareček. Stavbu South Streamu letos v rámci protiruských kroků Evropská komise zablokovala.

Eastring by měřil 570 kilometrů a vedl vesměs stávajícími trasami ze západoevropských uzlů přes Slovensko na Ukrajinu a odtud do Rumunska a Bulharska. Jeho kapacita by dosahovala až 20 miliard krychlových metrů ročně a mohl by přepravovat na Balkán buď plyn z Ruska, nebo ze Západu, řekl Mareček.

Využil by část existující infrastruktury

Nový plynovod by stál podle Marečka odhadem 750 milionů eur (20,7 miliardy korun). Tak levný by byl proto, že by spojoval stávající systém Eustreamu s nedostatečně využívaným plynovodem Sojuz z Ukrajiny do Rumunska. Nově by se tak musel postavit hlavně úsek přes Rumunsko, který by se připojoval na hlavní balkánský plynovod vedoucí k Černému moři.

„Ekonomicky a strategicky to je pro tuto část Evropy nejlepší řešení,“ řekl Mareček. „Stálo by to jen zlomek plánovaného rozpočtu South Streamu, mohl by přepravovat plyn v obou směrech, zajistil by regionu alternativní trasu a zdroje plynu a zároveň by využil dosavadní plynovodní infrastrukturu v oblasti,“ dodal šéf Eustreamu.

Rusko za posledních deset let zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny a platby již třikrát. V letech 2006 a 2009 to narušilo i dodávky do zemí EU, letošní přerušení se zatím na toku plynu do EU příliš neprojevuje.