Eustream navrhl zvýšit kapacitu plynovodu do Česka a Rakouska

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC: (CC0 1.0)/tpsdave/pixabay.com

Slovenský přepravce zemního plynu Eustream navrhl zvýšit kapacitu stávajícího plynovodního propojení mezi Lanžhotem a rakouským Baumgartenem, které prochází územím Slovenska. Tento krok by podle společnosti přispěl k posílení integrace českého, rakouského a slovenského trhu s plynem.

„Využíváním plynovodu Nord Stream k dopravě zemního plynu do Evropy se severo-jižní směr stal důležitou součástí přepravních aktivit českého a slovenského přepravce plynu. Kapacita v tomto směru je v současnosti rezervována blízko své maximální hranici,“ uvedl generální ředitel Eustreamu Rastislav Ňukovič.

Kapacitu stávající technické infrastruktury na zmiňované trase by podle Eustreamu bylo možné navýšit o více než čtyři pětiny již do roku 2018 například prostřednictvím výstavby nové kompresorové stanice. Náklady na projekt slovenský přepravce neuvedl, byly by ale prý nižší, než výstavba nového plynovodu.

Eustream provozuje na Slovensku tranzitní plynovod, kterým proudí ruský plyn dále do západní Evropy. Společnost, ve které má 49 procent akcií a manažerskou kontrolu český Energetický a průmyslový holding, také zajišťuje zpětné dodávky suroviny na Ukrajinu.