Evropská komise příští týden nejspíš začne vyšetřovat ČEZ

ČEZ

ČEZ

Evropská komise nejspíš příští týden zahájí vyšetřování českého energetického gigantu ČEZ kvůli zneužití dominantní pozice na trhu. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Inspektoři komise již v sídle české firmy před téměř dvěma lety provedli razii. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové nemá firma o případném vyšetřování žádné informace.

O možném vyšetřování ČEZ minulý týden informoval deník DNES. Podle něj se komise zajímá především o postup společnosti na velkoobchodním trhu s elektřinou. ČEZ údajně mohl bránit vstupu konkurentů na trh. Pokud by Brusel získal důkazy pro svá tvrzení, může společnosti udělit pokutu v řádu až desítek miliard korun, případně jí nařídit prodej části majetku.

ČEZ si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

ČEZ nemá o případném vyšetřování žádné informace. „Pracovnímu týmu komise jsme za poslední měsíce v mnoha ohledech dokázali, že není důvod nás z čehokoliv podezírat. Pokud by zůstaly nějaké pochybnosti, poskytneme další informace a důkazy tak, jako doposud,“ uvedla Nováková.

Podle Novákové by případné zahájení formálního správního řízení se společností ČEZ neznamenalo automaticky obvinění z protisoutěžního jednání, ale prostor pro další podrobnější rozbor celé situace.
Komise v roce 2009 provedla razii také u společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J&T. Podle zdrojů agentury Reuters ovšem tato firma terčem nového vyšetřování nebude.